Bítešský dětský den se opět vydařil

5.6.2024

41Informační centrum a Klub kultury Města Velké Bíteše ve spolupráci s SDH Velká Bíteš a TJ Spartak z.s. uspořádalo u kulturního domu pro děti z mateřských škol a žáky základní školy ve Velké Bíteši k Mezinárodnímu dni dětí v pátek 31. května Bítešský dětský den.

Celý týden jsme netrpělivě sledovali počasí a předpověď byla nepříznivá a deštivá. Nakonec nám počasí přálo a celé páteční dopoledne bylo krásně a pršet začalo až po celé akci, tudíž „minutu po dvanácté". Během dopoledne navštívilo dětský den asi 700 dětí z mateřských a základních škol a dalších minimálně 100 dětí s rodiči.

Již tradičně se představila zásahová technika Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina - požární stanice Velká Bíteš a Sboru dobrovolných hasičů Velká Bíteš, Dálniční policie Domašov, Vězeňské služby Rapotice, Městské policie Velká Bíteš, Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina, ČČK Velké Meziříčí, Kynologický klub Velké Meziříčí,z.s.

Byla zde také ukázka nové požární plošiny SDH Zbýšov. Svůj stánek pro děti zde měla také firma ITW Pronovia a organizace Popálky o.p.s., která pomáhá lidem s popáleninami. Děti měly určitě radost se simulátoru F1. Ten k nám přivezli ukázat z Automotodromu Brno.

Vězeňská služba z Rapotic předvedla ukázku dovednosti výcviku psů. Členové jednotky SDH Velká Bíteš předvedli vyproštění osoby z havarovaného automobilu.

Jako každoročně se děti mohly seznámit s prací zdravotnických záchranářů Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina z posádky rychlé zdravotnické pomoci Velká Bíteš.

Své obdivovatele mělo i Dálniční oddělení policie Domašov s ukázkou policejního vozidla VW Transporter a policejní Yamahy FJR 1300, které byly u dětí velmi oblíbené.

Místní spolek Českého červeného kříže z Velkého Meziříčí připravil výuku laické resuscitace a zodpovídal na všetečné otázky ohledně první pomoci.

Z Kynologického klubu Velké Meziříčí k nám přijela Věra Kadlecová a Klára Kadlecová spolu se svými pejsky Brixem a Alfrédem. Děti si měly možnost s pejsky pohrát, pohladit a pomazlit. Brix i Alfréd byli v obležení dětí celé dopoledne.

Ve sportovní hale TJ Spartak byly ukázky juda, volejbalu a teqballu, dále byla možnost si zahrát i stolní tenis. Odpoledne pak pokračoval dětský den ve sportovní hale v režii TJ Spartak.

U sportovní haly byl také dětmi plně využit velký skákací hrad od firmy E.ON a skákací hrad Informačního centra a Klubu kultury.

Děkujeme nejen dětem, učitelkám, ale i všem účinkujícím, že se dětského dne zúčastnili v tak hojném počtu.Velké poděkování patří jednotce Sboru dobrovolných hasičů z Velké Bíteše, Josefu Vlčkovi, Hasičskému záchrannému sboru Kraje Vysočina, požární stanice Velká Bíteš a veliteli ppor. Bc. Miroslavu Volfovi, Zdravotnické záchranné službě Kraje Vysočina - Rychlé zdravotnické službě ze stanoviště Velká Bíteš, Dálničnímu oddělení Policie ČR Domašov, Vězeňské službě Rapotice, ČČK Velké Meziříčí, Kynologickému klubu Velké Meziříčí, Věře Kadlecové a Kláře Kadlecové, firmě E.ON za půjčení skákacího hradu, Městské policii Velká Bíteš, SDH Zbýšov za ukázku plošiny, organizaci Popálky o.p.s. za preventivní program pro děti, ITW Pronovia a Automotodromu Brno za zapůjčení a ukázku simulátoru F1.
Poděkování také patří Petru Světlíkovi, Martině Haklové a trenérům sportovních oddílů z TJ Spartak za spolupráci i pomoc při organizaci akce. Děkujeme také Jiřímu Božkovi z restaurace Božský Burger za občerstvení pro účinkující.

Silvie Kotačková, Informační centrum a Klub kultury Města Velké Bíteše

Foto: Silvie Kotačková