KONCERT BHP

17.9.2024

BHP -_koncert_Ivana_Tomášková_fotoIvana Tomášková v BHP ke 100. narozeninám tatínka
Bítešský hudební půlkruh zahajuje svou 28. sezónu prvním řádným koncertem již v pondělí 23. září v 19 hodin. Naskytla se nám mimořádná příležitost vyslechnout si v předpremiéře koncert, který věnovala australská houslistka Ivana Tomášková ke stým narozeninám svého tatínka, prof.

Stanislava Tomáška. Toho si pamatují generace houslistů jako výborného pedagoga brněnské konzervatoře. Díky prof. Tomáškovi se stala skvělou houslistkou jeho dcera a rovněž díky němu jsme ji mohli už několikrát slyšet v BHP s klavíristkou Renatou Lichnovskou (Ardaševovou). To jsem tak jednou přišel do ředitelny ZUŠ, tam seděl s Tomášem Maškem vitální pětasedmdesátník, který právě přišel pěšky od vlaku z Vlkova, no a v příští sezóně nám Ivana přijela zahrát z Austrálie. S Renatou se znají již odedávna a muziku dýchají stejně, takže jim stačí pár zkoušek, aby provedly dokonalý koncert.
Ivana Tomášková začala hrát na housle pod vedením svého otce na Experimentální hudební škole. Vystudovala brněnskou konzervatoř a konzervatoř P. I. Čajkovského v Moskvě, v roce 1992 dokončila tříletou uměleckou aspiranturu na AMU v Praze. Během studia se úspěšně účastnila předních mezinárodních soutěží. v Itálii, USA, Anglii a Jižní Africe. V letech 1992 až 1997 byla členkou a sólistkou orchestru Českých komorních sólistů a v letech 1994-2000 členkou Tria Belle Époque. Od roku 1994 vystupuje v recitálech s klavíristkou R.Ardaševovou. První CD vyšlo v roce 1996, natočila řadu skladeb pro České rádio a australskou ABC. Hudební kritika si všímá především krásy a výraznosti jejího tónu, technické dokonalosti, smyslu pro styl a pozoruhodné poetičnosti a zpěvnosti jejího osobního přednesu. Od roku 1995 do 2000 pedagogicky působila na konzervatoři v Brně. Od roku 2001 žije v Austrálii vyučuje houslovou a komorní hru na Melba Memorial Conservatorium of Music a na Monach University v Melbourne. Aktivně pokračuje v koncertní činnosti.
Renata Lichnovská, absolventka ostravské konzervatoře, JAMU a řady mistrovských interpretačních kurzů světových klavíristů. Pianistka, o jejíž úhozové technice a herní kultivovanosti píše kritika v superlativech, zahájila bohatou koncertní činnost již na konci studií. Uplatňovala se jako sólistka i komorní hráčka, spolupracuje s významnými domácími i zahraničními solisty. Známým se stalo především Duo Ardašev, v němž se spolu s Igorem Ardaševem uplatňovala jak v čtyřruční hře, tak ve hře na dva klavíry, pravidelní návštěvníci BHP si jistě vzpomínají.
Takže když nám Ivana Tomášková navrhla koncert, který připravuje ke stým narozeninám svého tatínka do Besedního domu na 24. září, rádi jsme souhlasili, že letos bude první řádný koncert už v září. Dámy nám připravily skladby v souladu s rokem české hudby – autory jsou František Benda, Bedřich Smetana, Antonín Dvořák, Otmar Mácha a Bohuslav Martinů.
V pondělí(!) 23. září v 19 hodin na shledanou v kulturním domě.

Otto Hasoň

BHP - koncert Ivana Tomášková