BÍTEŠSKÝ GULÁŠFEST 2024

16.9.2024

stažený soubor_8BÍTEŠSKÝ GULÁŠFEST 2024

Už pošesté se v sobotu 24. srpna sešlo devět týmů, aby předvedly své gurmánské umění. Počasí opět gulášfestu přálo, a tak po sedmé hodině ranní bylo soutěžní klání zahájeno. Všechny zúčastněné týmy po celou gastro akci dávalo najevo, že se všichni přišli bavit, což byla hlavní myšlenka celé akce.

Letos měli účastníci opět volné pole působnosti, a tak vedle hovězího se vařil i vepřový guláš. Jak odborná porota, tak i návštěvníci, jeden vedle druhého konstatovali velmi kvalitní pochutiny, a zmíněno to bylo několikrát i poměrně v dlouhém sestřihu televize Nova v hlavních večerních zprávách. Jelikož každým rokem a letos to nebyla výjimka, sluníčko vydávalo ohromný žár, připravili pořadatelé pro návštěvníky malé překvapení, a to zastřešení velké části areálu.
Několik stovek návštěvníků obdrželo poukázky k jednotlivým stánkům, kde jim na základě barevně laděného lístku, kterou mělo každé družstvo odlišeno byla vydána porce guláše a na základě chutí, barvy a dalších vlastností, žetonem každý ohodnotil tři nejlepší. Odborná pětičlenná porota měla bez uvedení, od koho je, za úkol stanovit pořadí. K tomu všemu zahrály návštěvníkům tři skvělé country kapely. Kulturní program zahájila slovenská country kapela Harvestri tramp art a poté jej vystřídala velkokomeziříčská skupina Weget, a odpoledne se na pódiu představila kapela Starý fóry. Čas příprav vystoupení byl protkán soutěžemi, a tak nejprve k degustační soutěži v pojídání palačinek nastoupilo sedm dětí. Palačinky na gulášfestu připravovali pracovníci firmy Labara a dětem velmi chutnaly. Dospěláci měli připravenu netradiční soutěž v pojídání suchých rohlíků s mlékem. Pilo se i pivo na čas. No a jak to dopadlo? U odborné poroty byl nejlépe hodnocen guláš týmu Gulášníci Petráveč, a ta následně předala všem účastníkům v týmu medaile a upomínkové předměty. Na druhém místě se umístila Rychtářská chasa 2024 a na bednu se dostali i Mlsouni. U návštěvníků obdržel vítězný pohár a zvítězili opět borci z Petrávče. Druhou příčku obsadil tým Hokejky a na třetím místě se umístili Bítešští hasiči. Snad všichni lidé, kteří dorazili do amfiteátru ke kulturnímu domu, si odnášeli krásné zážitky a někteří šťastnější i výhry z bohaté tomboly. Tímto bych na závěr chtěl poděkovat mistru zvuku Aloisi Špačkovi za mistrné nazvučení akce, Karlu Hegnerovi za moderaci, dále všem sponzorům a též Karlu Smolíkovi, který se staral o pitný režim společně se stánkem ICaKK v němž se do vratných kelímků točilo pivo z pivovaru z Hlubokého. Poděkování patří též hasičům z nedalekého Kuřimského Jestřabí za zapůjčení velkého stanu a též členům Kolpingové rodiny za menší stan. O občerstvení se starali zaměstnanci Božského Burgeru. Pevně doufám, že sedmý ročník, který by se měl uskutečnit v sobotu 23. srpna 2025, zase vyjde a všichni si to, jak se patří užijí.

Josef Jelínek, Informační centrum a Klub kultury

stažený soubor 1

stažený soubor 2

stažený soubor 3

stažený soubor 4

stažený soubor 5

stažený soubor 6