MLADÉ BÍTEŠSKO

18.6.2024

Mladé Bítešsko_fotoMladé Bítešsko se vydařilo
V neděli 16. června se bítešské náměstí na chvíli „obléklo" do modrotisku, kanafasu, sukna, lnu a plátna. Maminky doma před nedělí poctivě škrobily a žehlily, aby jejich děvčata v rukávcích, ta menší v kanduších, větší v kordulích a sukních se zástěrami a spoustou spodnic jen šustila a chlapci v košilích, kalhotách, větší s vestami a klobouky jen zářili. To proto, aby všichni mladí příznivci lidových tradic ukázali svým nejbližším, co se během celého školního roku ve svých kroužcích a skupinách naučili. Na letošní přehlídce folklórních skupin dětí a mládeže „Mladé Bítešsko" vystoupilo v deseti tanečních pásmech přes sto šedesát účinkujících, což je obdivuhodný počet.


Program zahájila „Březnická kola", která se tančívala za zpěvu o přestávkách u muziky, v podání dívek Bítešanu. Soubor Sluníčko z MŠ Masarykovo náměstí nám předvedl veselé taneční pásmo „Pojďte, holky, do oborky" plné jarních říkanek a her, která přináší dětem radost a potěšení. Děti Bítešánku z MŠ U Stadionu nám ukázaly v pásmu „Jsou mlynáři chlapi, chlapi", jak byl náročný úkol vymlátit obilí, dojet do mlýna, semlít mouku, upéct plno dobrot a kolik veselých tanců a písniček se při práci zpívalo. Maláčci jsou skupinou nejmladších dětí Národopisného souboru Bítešan a vystoupili s „Řemeslným pásmem". V písních a tancích napodobili řemesla a práci dospělých, při které děti vyrůstaly, třeba kominíka, muzikanty nebo i poštovního panáčka. Moc rádi jsme přivítali jako hosta folklorní soubor Vlkováček ze sousední obce Vlkov se dvěma tanečními pásmy. Skupina mladších dětí v pásmu „Červená nit" předvedla tance v provázaném kruhu i variace v párovém držení. Starší děti v pásmu „Červený šáteček", pojmenovaný podle šátků používaných při tanci, předvedly polku v různých obměnách v párovém provedení. Na dožínky nás pozvala tancem a říkankami skupina mladších dětí Bítešanu. Obilí dozrálo, nastal čas žní a oslavy ukončení sklizně. Přípravka Bítešanu nás svým pásmem „Náš rychtář má pěkný koně" přenesla do světa koní. V písničkách jsme se dozvěděli, jak se o koně pečuje, jak pomáhali na poli, sloužili vojákům a jak se při pasení dalo lehce i usnout. Nesmíme zapomenout pochválit tradiční vystoupení mladých zpěváků, kteří naše město velmi dobře reprezentují na oblastních přehlídkách lidové písně. „Gajdošské" pásmo nám předvedla skupina mladší mládeže Bítešanu. Písně z každodenního života jsou plné prožitků, poselství a dokážou i humorně ukázat na důležitost praktických znalostí a dovedností. Odpolední vystoupení uzavřela starší mládež Bítešanu pásmem „Mám já mou milou". Jak název napovídá, pásmo bylo složené z písní o lásce, namlouvání, milování a loučení před vojnou.

Děkujeme všem účinkujícím za skvělé výkony, krásně prožité odpoledne a lásce k lidové písničce a tanci. Také děkujeme vedoucím jednotlivých skupin, muzikantům, zpěvačkám a všem, kteří se po celý rok věnují nacvičování a práci s dětmi. Za celou akci patří velký dík Informačnímu centru a Klubu kultury města Velké Bíteše, Muzejnímu spolku Velkobítešska a Městu Velká Bíteš za podporu místního folklórního hnutí.

za Bítešan
Věra Pospíšilová

ml. bítešsko 1

ml. bítešsko 5

ml. bítešsko 2

ml. bítešsko 4

ml. bítešsko 1