NOVÁ KNIHA VELKOBÍTEŠSKO

14.6.2024

Cesty v_nás_knihaVelkobítešsko na fotografiích Ondřeje Knolla a dnes, to je název nové celobarevné publikace.

Dočtete se zde také jak kniha vznikala.

Kniha zve na procházku nejenom po Velké Bíteši, ale i krajem Bítešska (okres Žďár nad Sázavou) prostřednictvím historických fotografií Ondřeje Knolla z první poloviny dvacátého století a současných snímků fotografa Milana Šustra.

Dvojice fotografií z Velké Bíteše, místních částí - Košíkova, Březky, Holubí Zhoře, Nových Sadů, ale i Záblatí, Osové Bítýšky, Osové, Heřmanova, Březí, Vlkova a Křoví doplňuje poutavý text historičky Mgr. Lucie Neubauerové.

Kniha je pomyslným druhým dílem publikace Velká Bíteš včera a dnes, která vyšla již v roce 2020 a kterou mnozí Bítešané znají. 

Tuto knihu „Velkobítešsko" i knihu „Velká Bíteš včera a dnes" si můžete zakoupit v Turistickém informačním centru nebo na Klubu kultury na Masarykově náměstí 5 ve Velké Bíteši.

Kotačková, Informační centrum a Klub kultury

 Jak vznikala kniha o Velkobítešsku

Jsem spoluautorkou odborné publikace Velkobítešsko na fotografiích Ondřeje Knolla a dnes a zároveň rodačkou z Velké Bíteše. Po dokončení základní školy ve Velké Bíteši jsem zamířila na Biskupské Gymnázium v Brně, kde jsem složila maturitu v roce 2016. Posléze jsem začala studia na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity, kde jsem nejprve vystudovala historii, posléze i informační studia a knihovnictví.

Stát se spisovatelkou byl můj sen již od dětství a díky spolupráci s nakladatelstvím TVÁŘE se mi tento dětský sen mohl splnit. Nakladatelství mě s nabídkou na chystanou knihu o Velkobítešsku oslovilo již v roce 2022. Ambicí nakladatelství bylo dát dohromady jedinečnou publikaci z tematické řady Včera a dnes, která oproti jiným knihám bude zahrnovat vícero obcí na Velkobítešsku. Dalším cílem bylo mimo jiné i zpopularizovat osobnost náměšťského fotografa Ondřeje Knolla. Málokdo v dnešní době zná tvorbu Ondřeje Knolla, přitom skoro každá obec na Vysočině vlastní od něj dobovou pohlednici.

Nejprve bylo třeba, aby nakladatelství oslovilo vybrané obce. Tato část trvala nejdéle, jelikož komunikace s tolika starosty je organizačně náročná a co člověk, to jiný názor. Ne každá z oslovených obcí projevila zájem se do projektu zapojit. Také nebylo hned jasné, kolik obcí bude do knihy nakonec zahrnuto. Zpočátku jsem tedy musela hlavně vyčkávat a shánět vhodné materiály v archivu.

Na konci jara roku 2023 jsme již takřka s jistotou věděli, které obce se do knižního projektu zapojí. Mohla jsem se tak pustit do práce. Při tvorbě popisků jsem vycházela především z kronik obcí, sčítacích operátů a dalších archivních pramenů. Nejnáročnější bylo období několik týdnů před konečnou uzávěrkou, kdy ještě probíhaly poslední úpravy v popiscích.

V každém případě byl knižní projekt doveden do zdárného konce. Publikace o Velkobítešsku je jediná z knižní série Včera a dnes, která sdružuje vícero obcí. Celkem je jich v knize obsaženo 12. Díky tomu se dostalo i na malé vesnice, které by z finančních důvodů na samostatnou knihu nedosáhly. Ráda jsem dostala příležitost být součástí takového projektu a věřím, že kniha bude pro spoustu rodáků z Velké Bíteše a okolí přínosná.

Lucie Neubauerová

 

Velkobítešsko-kniha