CIMBAL CLASSIC - 7. 5.

3.5.2024

cimbal classicBítešský hudební půlkruh vás zve na mimořádný koncert CIMBAL CLASSIC

v úterý 7. května 2024

v 19. hod v Kulturním domě ve Velké Bíteši.

Jednotné vstupné 180 Kč se platí přímo na místě.

Konec letošní koncertní série Bítešského půlkruhu se nezadržitelně přiblížil a čeká nás poslední mimořádný koncert. Na závěr sezóny jsme naplánovali vystoupení hudebního souboru Cimbal Classic, který nám přijede zahrát z nedalekého Brna.

Jedná se o nadžánrovou kapelu Kateřiny a Dalibora Štruncových (mj. houslistka a cimbalista skupiny Javory sourozenců Ulrychových), která patří už více než pětadvacet let mezi stálice české folkové a alternativní hudební scény. Štruncův autorský rukopis a zpěv jeho ženy Kateřiny dělají z Cimbal Classic nezaměnitelný soubor, který se samozřejmě opírá i o další šikovné muzikanty.

Všichni členové skupiny jsou součástí i dalších renomovaných, profesionálních hudebních uskupení. V kapele spolu hrají Češi i Slováci a obvykle vystupuje v šestičlenném složení: Katku a Dalibora Štruncovy coby pilíře a pěvecké frontmany kapely doplňují hobojista a soprán saxofonista Rastislav Kozoň, violistka Katka Kovaříková, basista Marek Švestka a mandolinista Martin Krajíček.

Současný Cimbal Classic, to je hudba ovlivněná folkem, folklórem, world music, ale i vážnou hudbou plující někde na rozhraní těchto žánrů.

Soubor vznikl v roce 1992 při příležitosti konání festivalu "Okolo Třeboně". Volné sdružení muzikantů – spolužáků z brněnské konzervatoře se představilo nejen transkripcemi renesanční a barokní hudby, ale i netradičními úpravami lidových písní. Zásadním impulsem, díky kterému nezůstalo pouze u jednoho provedení, bylo společné vystoupení s písničkářem Vlastou Redlem. Od té doby se Cimbal Classic díky své originalitě stává vítaným zpestřením většiny prestižních folkových akcí v České republice a spolupracuje i s dalšími předními písničkáři, interprety a skupinami.

Od druhé poloviny 90. let se kapela začala ubírat vlastní cestou a na samostatných koncertech se prezentuje především původní písničkářskou tvorbou svého kapelníka a cimbalisty Dalibora Štrunce.

Soubor natočil za dobu svého trvání deset profilových, žánrově rozličných alb, na dalších sedmi se podílel a odehrál stovky koncertů na nejrozmanitějších scénách doma i v zahraničí. 

Ondřej Sedlák