GULÁŠFEST 2022 NABÍDL RŮZNÉ CHUTĚ A HLAVNĚ ZÁŽITKY

30.8.2022

diplomy a_pohary_2Letošní výzvu IV. ročníku bítešského Gulášfestu přijalo 5 soutěžních týmů, z toho 2 týmy se účastnily poprvé.

Krásné počasí v sobotu 27. srpna nahrávalo soutěžícím, protože ti začínali vařit už poránu. Sluníčko spolu s vůní vařeného guláše pak přilákalo ke kulturnímu domu spoustu návštěvníků. V půl dvanácté už byly guláše hotové a začalo se ochutnávat. Každý, kdo si zakoupil vstupenku v plné ceně, mohl ochutnat guláš od všech týmů a pak ohodnotit, který z nich mu chutnal nejvíce. Při tomto klání je zajímavé vždy to, že i když jde o jedno stejné jídlo, každý jej připraví jinak - podle svých zkušeností, chutí a třeba i citu pro detail.

Guláše hodnotila také odborná porota s mlsnými jazýčky. Ta se jednomyslně shodla, že nejchutnější guláš uvařil tým Sousedi, tedy nováčci, kteří byli na Gulášfestu poprvé. Mladí lidé z týmu měli z ceny poroty velikou radost, sympatická mladá kuchařka nám řekla: „Jsme tu poprvé, to víte jdete za sousedy a tam vznikne ten bláznivý nápad." My jsme rádi, že tento nápad Sousedi dotáhli do konce a dokázali tak (nejen porotcům), že i mladí lidé umí překvapit svým kuchařským uměním.

Návštěvníci měli ale trochu jiné chutě, protože rozhodli, že nejvíce jim chutnal guláš od týmu „Naše bítešská", který předvedl profesionální výkon zkušených mistrů kuchařů. Velkými favority byli Hasiči z Velké Bíteše, kteří jako jediní upekli ke guláši domácí chléb a odnesli si 3. místo. Ke chvále všech týmů nutno dodat, že tým Mlsounů, který se účastnil také poprvé, měl z několika nezávislých zdrojů „nejměkčí masíčko". Krásné druhé místo z loňského roku obhájil Ošmera team. Usměvaví soutěžící z Vlkova byli s umístěním spokojeni, sami prohlásili: „My to děláme hlavně pro radost!"

K jídlu se točilo pivo ze Svatojakubského pivovaru z Hluboké a dále Radegast a Plzeň od Pils Bar U Staříka.

Po jídle zahrála k dobrému trávení kapela Mach 3 a JeJe Ensemble s Klárou Jelínkovou. Naopak k probuzení, tanci a užívání si celého odpoledne přispěly skupiny MINAMI, SQOST A ORANGUTAN. Děti si mohly hrát na hřišti a zařádit si na skákacím hradu od firmy E.ON. Všichni účastníci si rozhodně užili pěkný „gulášový" den.

Poděkování patří Zuzaně Oujezdské z firmy E.ON za zapůjčení skákacího hradu, Zdeňku Balášovi z restaurace Naše bítešská za technickou výpomoc, Karlu Smolíkovi z Pils Bar U Staříka za „pitný režim“ a za ozvučení Mirkovi Tomšíkovi a Aloisi Špačkovi.

Dagmar Martakidu, Informační centrum a Klub kultury

 

Sousedi cenaporoty 

Sousedi - 1. místo v hodnocení poroty

NaseBitesska 1misto

Naše Bítešská - 1. místo v hodnocení návštěvníků

 Foto: D. Martakidu

 

Další fotografie najdete v galerii.