LUBOMÍR BRABEC PŘEDSTAVÍ NA HODOVÝ ČTVRTEK SLAVNOSTNÍ KONCERT

26.8.2022

Brabec Lubomír_bhp_2Na hodový čtvrtek 8. září 2022 připravil Bítešský hudební půlkruh mimořádný koncert -

KYTAROVÝ RECITÁL LUBOMÍRA BRABCE

Koncert proběhne v kulturním domě v 18.30 hod, všichni jsou srdečně zváni, vstupné je dobrovolné!

Protože bude tento slavný kytarista brzo slavit sedmdesátku, přiveze nám slavnostní koncert, který si ke svému výročí připravil. Více o Lubomírovi Brabcovi si přečtete ve článku O. Hasoně, za který děkujeme.

KYTARISTA LUBOMÍR BRABEC ZAČÍNÁ SLAVIT

Těžko byste v české kotlině a širokém okolí hledali kytaristu, který by neznal jméno Lubomír Brabec. Příští rok slaví sedmdesátku a připravil si k tomuto výročí speciální koncertní turné. A protože sedmdesátiny se mají oslavit důkladně, můžeme slavnostní koncert vyslechnout v jakési předpremiéře už na hody 2022, konkrétně ve čtvrtek 8. září v 18.30 h. v sále kulturního domu. Těšte se na plnokrevnou kytarovou klasiku – Sor, Villa-Lobos, Tárrega, Turina, ale i na výborné aranže skladeb „nekytaristů“.

Na kytaru začal Lubomír Brabec hrát až ve třinácti letech, absolvoval konzervatoř v Plzni i v Praze, studoval na londýnské Royal Academy of Music. Není jen interpretem, jeho aranže otevřely kytaristům nové obzory.My starší vzpomínáme mj. na bestseller LP/CD Transformace, kde s Karlem Vágnerem spojil třeba Pachelbela, Bacha či Vivaldiho s doprovodem popového orchestru.
 
Spolupracoval s nejrenomovanějšími pěvci a sólisty - Gabriela Beňačková, Elizabeth Vidal, Lucie Bílá, Hana Jonášová, Alžběta Poláčková, Petr Dvorský, Štefan Margita, Daniel Hůlka, Roman Janál, Lubomír Malý, Pavel Šporcl, Jan Mráček, Vilém Veverka, Jiří Bárta, Aleš Bárta, Kateřina Englichová, Žofie Vokálková, Jitka Hosprová, Jaroslav Svěcený, Václav Hudeček, Jiří Stivín a mnoho dalších. Mimo jiné i s flétnistou Vítězslavem Drápalem, který mi o zážitcích s ním dlouze vyprávěl, když jsme v pátek skončili výuku v ZUŠ.
 
Diskografie Lubomíra Brabce obsahuje více než 30 titulů. Za snímek Rodrigova Concierta de Aranjuez (Panton) byl roku 1986 oceněn „Zlatým štítem“ za nejlepší nahrávku roku, brazilská vláda mu v roce 1989 udělila medaili Heitora Villa-Lobose. Je držitelem zlatých, diamantových, platinových desek za neuvěřitelný počet prodaných nosičů s vážnou hudbou. V roce 2013 byl prezidentem oceněn medailí I. stupně za zásluhy o stát v oblasti umění. 
 
Jako první hudebník na světě uskutečnil v roce 1997 koncert v Antarktidě. Je aktivní jachtař, sjížděl divokou vodu, zabýval se lyžováním ve volném terénu, canyonigem a potápěním. Antarktidu navštívil třikrát, v roce 2004 se zúčastnil jachtařské expedice přeplutí Drakeova průlivu do Antarktidy.
 
No a letos přijede na hody do Velké Bíteše. Věřím, že bude moci vzpomínat na plný sál a fantastické bítešské publikum. Tak tedy: na hodový čtvrtek v půl sedmé v „kulturáku“!
 
Otto Hasoň
 
Lubomír Brabec. Foto: Archiv autora