PROFESIONÁLOVÉ NA STARTU BÍTEŠE

25.3.2022
cyklisteProfesionálové na startu Bíteše. Včetně mistra republiky Michaela Kukrleho.

Klasika Velká Bíteš - Brno - Velká Bíteš nepřijde o obhájce loňského vítězství. Sedmadvacetiletý Michael Kukrle bude startovat v dresu národního týmu společně s Mathiasem Vackem, vítězem etapy na UAE Tour. Mezi další favority patří závodníci Elkov Kasper a ATT Investments.

Spousta zajímavých osobností se postaví na start prvního pohárového závodu letošní sezóny. Pořadatelům z klubu Favorit Brno se podařilo na start přilákat obhájce vítězství a současného mistra republiky Michaela Kukrleho a také talentovaného Mathiase Vacka.
Oba závodníci ruského celku Gazprom - RusVelo nemohou v současnosti závodit za svůj klub a proto dostanou šanci v dresu národního týmu.

Kukrle v loňském roce vyhrál Bíteš ve spurterském souboji s Danielem Turkem. Kukrle a Turek, odchovanci Favoritu Brno, strávili většinu závodu v úniku. Letošní závod bude odlišný, nedojíždí se na velodromu v Brně, ale na Masarykově náměstí ve Velké Bíteši. Přesto je favoritem i letos.
 

„Favoritem na vítězství je podle mě Kukrle," říká Otakar Fiala, trenér a sportovní ředitel Elkov Kasper. Za hradecký celek jezdil současný mistr republiky až do konce loňské sezóny a Fiala proto dobře ví, jak silný nejspíš bude.

„Jsem na tom dobře, líp než loni," potvrzuje sám Kukrle. „Nikdy jsem na jaře nebyl lepší a věřím si. Záleží na tom, jak se bude závod vyvíjet. S Mathiasem pojedeme dva, takže bychom si to měli pohlídat, aby nám neujela nějaká velká skupina."

Elkov Kasper patří k favoritům každý rok, nejlepší český tým vyhrál v loňském roce i v roce 2019 díky Jakubovi Otrubovi. Jenže letos bude mít na startu jen čtyři závodníky. „V posledních letech máme bohatý závodní kalendář a závody Českého poháru obsazujeme menším počtem závodníků. Ale i tak jsme hodně úspěšní. Závodit budou Michael Boroš, Jakub Ťoupalík, Tomáš Obdržálek a Filip Řeha."

Boroš, mistr republiky v cyklokrosu, byl ve čtvrtek nejrychlejší ve spurtu pelotonu na GP Vipava Valley & Crossborder Goriška ve Slovinsku a získal 12. místo, ještě o jednu příčku lepší byl Řeha, který byl členem úniku. „Boroš je v dobré formě. Ve skvělé kondici byl v poslední době Jakub Ťoupalík, ale na závodech v Nizozemsku měl tvrdý pád a musel si trochu odpočinout. Ale trénuje bez problémů a bude připraven," dodává Fiala.

Konkurenční tým ATT Investments přihlásil k závodu dvakrát více závodníků. Na startu bude velmi rychlý Tomáš Bárta, který má za sebou povedený začátek sezóny, když už pětkrát dojel v první desítce na závodech v Chorvatsku a Slovinsku. Dále pojedou Jakub Havrlant, Petr Hetfleiš, Jan Kašpar, Michael Rotter, Michal Schuran, Daniel Sporysch a Matěj Stránský. Druhá část týmu je na závodech na Rhodosu.
„ATT Investments startuje v početné sestavě, proto budou největší konkurencí," přidává svůj pohled Kukrle. „Elkov jede jenom ve čtyřech, takže si myslím, že nejsou takovou hrozbou."

Početná zastoupení má také pražská Sparta a domácí Favorit Brno, oba týmy startují v osmi lidech.

V porovnání s minulými roky je přihlášeno méně zahraničních cyklistů. Na vině je souběh několika závodů ve stejném termínu. Někteří závodníci jsou na zmíněném Rhodosu a svůj první pohárový závod mají Rakušané a proto rakouské týmy ve startovní listině zcela chybí. Polský tým Voster ATS startuje se čtyřmi závodníky, ale včetně velmi silného Patryka Stosze. Šest závodníků přiveze tým TC Chrobry Scott Glogow.


„V minulosti jsme byli zvyklí, že startovní listina Bíteše je zcela naplněna, ale kvůli souběžně konaným závodům jich bude letos o něco méně," vysvětluje Josef Vaishar z pořadatelského oddílu Favorit Brno. „Přesto se přihlásilo téměř 130 cyklistů, Bíteš je stále jedním z nejobsazenějších závodů českého silničního kalendáře."