DÍKY DÁRCŮM MŮŽE CHARITA POMÁHAT NA UKRAJINĚ

3.3.2022

Charita Zdar_Jan_Šustr_3Solidarita dárců je obrovská,

díky ní dokáže žďárská Charita pomáhat na Ukrajině i uprchlíkům v regionu. 

To, co většinu neziskových organizací v České republice v současné chvíli spojuje, je vzájemná pomoc a podpora lidem, kteří je nutně potřebují - ať již přímo v jednotlivých městech Ukrajiny, která v současné době čelí obrovské ruské invazi, tak rodinám, které utíkají před válkou do bezpečí, aby přežily.

stažený souborPomoc lidem v nouzi je základním posláním Charity. Nejen z toho důvodu se i žďárská Charita okamžitě zapojila do aktivní pomoci společně s ostatními subjekty.
„Začátkem týdne jsme vyslali ve spolupráci s naší Domácí hospicovou péčí a Oblastní charitou Znojmo do-dávku základního zdravotnického materiálu do válkou zasažených oblastí. To se nám povedlo i díky rychlé reakci štědrých dárců," uvedla Ing. Jana Zelená, ředitelka Oblastní charity Žďár nad Sázavou.

Ve spolupráci s Českým červeným křížem a Městem Žďár nad Sázavou pořádá žďárská Charita od 3. března MATERIÁLNÍ SBÍRKU v kotelně Satt ve žďárském Libušíně (Strojírenská 5).

Potřebný materiál je průběžně aktualizován na www.zdar.charita.cz/materialni-sbirka-pro-ukrajinu


Materiální sbírka bude probíhat denně včetně víkendu od 13.00 do 17.00 hodin až do odvolání.


Dobrovolnické centrum Kambala, které se do sbírky rovněž organizačně zapojuje, průběžně hledá dobrovolníky na pomoc do skladu. Zájemci se mohou hlásit na tel. 605 597 204 paní Karle Chromé.

Další materiální sbírky ve spolupráci s Charitou již probíhají v obcích Polnička, Znětínek a Míchov. Ve spojení je vedení žďárské Charity i s vedením dalších obcí, měst a farnostmi v okrese Žďár nad Sázavou.

Pomoc těm, kteří v našem regionu nalézají své útočiště, poskytuje Charitní záchranná síť.
„Již nyní jsme v kontaktu s několika ukrajinskými rodinami, které se na nás obrátily o pomoc. Snažíme se jim poskytnout především potraviny, hygienické prostředky, základní materiální vybavení, zprostředková-váme bydlení a v neposlední řadě poskytujeme i nutný informační servis, aby v naší zemi mohli pobývat v klidu a bez legislativních obtíží," vysvětluje Mgr. Jana Kincová Křížková, koordinátorka Charitní záchranné sítě, na kterou je možné se v případě potřeby obracet na tel. 777 755 469.

Nabídky ze strany veřejnosti k možnému ubytování obyvatel Ukrajiny, nebo darování potřebného vybavení do domácnosti apod. je možné směřovat na tel. 566 626 040, kde probíhá jejich evidence. Databázi následně využívají pracovníci Charity při mapování jednotlivých potřeb ze strany ukrajinských uprchlíků.

„Obrovská solidarita nás všech je v tuto chvíli až neuvěřitelná. Velmi si vážíme Vašich nabídek pomoci, které k nám denně přichází. Válka, která je v 21. století otřesnou realitou pro nás všechny, a nyní ji zažívají lidé z Ukrajiny, má jedno společné: neskutečnou solidárnost nás všech. Ta je hybnou silou a velkou nadějí pro další dny. A za to Vám děkuji," vzkázala všem Ing. Jana Zelená.

Podpořit pomoc žďárské Charity přímo v místech války dodáváním potřebného materiálu nebo zde v našem regionu péčí o ty, kteří k nám utíkají před válkou, je možné zasláním daru na 110889787/0300 VS. 2302 nebo prostřednictvím dárcovské platformy Darujme na www.darujme.cz/projekt/1205946

KONTAKT: Mgr. Jana Kincová Křížková, koordinátorka Charitní záchranné sítě, tel: 777 755 469,
e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.


Další informace:
Možnosti pomoci: Pomáhej Ukrajině (pomahejukrajine.cz)
Pro pobytové otázky a hledání ubytování pro obyvatele Ukrajiny a rodinné příslušníky linka Diecézní chari-ty Brno - CELZUS tel. 605 209 615

Celorepublikovou sbírku na pomoc Ukrajině pořádá Charita Česká republika
https://www.charita.cz/podporte-nas/darujte/v-zahranici/charita-pro-ukrajinu/

Dobročinnou akci s názvem POHYBEM PRO UKRAJINU můžete navštívit
v sobotu 5. 3. od 9.00 do 13.00 hodin v Domě kultury ve Žďáře nad Sázavou.
Výtěžek akce bude věnován Oblastní charitě Žďár nad Sázavou na pomoc Ukrajině.