Oslavy v Jáchymově

9.5.2024

DSC 5386Den 5. 5. 2024 byl pro místní část Velké Bíteše, obec Jáchymov významným dnem, na který se Jáchymovští dlouho připravovali.

Na toto datum připadly oslavy dokončení dvou samostatných akcí.

První z akcí bylo slavnostní dokončení výsadby komunitního sadu v Jáchymově.

DSC 5410Sad vysázený u příležitosti založení obce Jáchymov přijela otevírat starostka Velké Bíteše Markéta Lavická, která společně s místními dětmi dokončila jeho výsadbu zasazením nového stromu nedaleko od vlastního sadu u prostor kulturního domu.

Následovala prohlídka sadu, představení vizí spojených s jeho dlouhodobou udržitelností a také živá diskuze nad plánem výsadby, který je z větší části tvořen starými ovocnými odrůdami.

Po prohlídce, na které starostku a obyvatele Jáchymova doprovodili i zástupci z osadních výborů okolních obcí, pokračoval slavnostní den druhou částí – otevíráním nově rekonstruovaného kulturního domu. Tato akce byla dokončena po 8 letech od prvotních plánů na realizaci za vydatného přispění obyvatel, kteří významnou část prací prováděli svépomocí brigádní formou.

Poslední rekonstruovanou částí byl velký sál KD. Symbolické přestřihnutí pásky všechny pozvalo do vnitřních prostor, kde akce pokračovala. Součástí byla videoprojekce krátkých filmů jak k výsadbě sadu, tak i k rekonstrukci, kde místní měli možnost rekapitulovat postupy prací i to, jak objekt vypadal v jednotlivých fázích rekonstrukce.

DSC 5438Přípitek členů osadního výboru se starostkou Velké Bíteše a všemi, kteří k rekonstrukci přispěli, tak otevřel cestu k dalším společným akcím v důstojném novém prostředí kulturního domu. Už teď jsou v plánu různé typy akcí, ať už ryze soukromých nebo společných pro celou komunitu.

Celá akce trvala do pozdních večerních hodin, protože i občerstvení připravené jednotlivými obyvateli Jáchymova bylo skutečně bohaté a pestré.

Za osadní výbor Jáchymova
Roman Pastyřík

Na více fotografií se můžete podívat v albu Otty Hasoně ZDE.