KONCERT BHP - KLAVÍRNÍ TRIO - 3. 10.

2.10.2023

pianoBítešský hudební půlkruh zve všechny své příznivce na koncert KLAVÍRNÍ TRIO KVODLIBETO,

který se bude konat v úterý 3. října 2023 v 19 hodin v bítešském kulturním domě.

Jde o zahajovací koncert 27. sezóny BHP. 

BHP také informuje o zvýšení ceny vstupenek:
"Ač neradi, museli jsme zvýšit cenu vstupenek o 30 korun (180, 150 - senioři a 120 junioři), abychom pokryli náklady na sezónu."
 

BHP klavírní trio

Beethoven napříč časem" je název programu, který si pro zahajovací koncert Bítešského hudebního půlkruhu připravilo Klavírní trio Kvodlibeto.

Hrají ve složení Pavel Fajtl – housle, Jan Škrdlík – violoncello a Jana Rambousková – klavír.

Možná vás hned upoutá poněkud neobvyklý název souboru. Slovo „kvodlibeto" znamená v esperantu „hudební či literární směs." Vyjadřuje tedy zálibu všech členů souboru v hudební pestrosti a rovněž ve slovesné tvorbě. Proto s oblibou poutavě uvádějí interpretovaná díla přímo na pódiích.

Trio vzniklo v roce 2018 na popud Jana Škrdlíka. Tento známý brněnský violoncellista vystudoval ostravskou konzervatoř, poté pokračoval na JAMU v Brně a dále se vzdělával v Barceloně a v Praze. Za svůj život vystupoval na mnoha stech koncertech po celém světě, ať již jako sólista či komorní hráč. Spolupracoval s televizí i rozhlasem a natočil několik CD. V roce 2008 se stal spolutvůrcem prvního videoklipu v oblasti instrumentální klasické hudby a průkopníkem multimediálního koncertování. Kromě toho se věnuje i pedagogické činnosti a psaní básní.

V roce 2016 přizval ke spolupráci v brněnském Art Klubu klavíristku Janu Rambouskovou, kterou není třeba bítešskému publiku dlouze představovat. Rodačka z Vlkova začala hrát na klavír ve svých šesti letech. Studovala na brněnské konzervatoři a poté na pražské AMU ve třídě doc. Ivo Kahánka. Kromě sólového hraní se věnuje též čtyřruční hře, komorní hře a zúčastnila se mnoha různých kurzů v oblasti klavírní hry u nás i v zahraničí.

Posledním členem souboru je houslista Pavel Fajtl. Absolvoval brněnskou JAMU a od roku 2010 se stal uměleckým vedoucím souboru Brněnští komorní sólisté, se kterým uskutečnil mnoho koncertů v České republice a ve Španělsku. Vystupuje také sólově s doprovodem klavíru.

Z názvu koncertu vyplývá, že program bude věnován výjimečné hudební osobnosti Ludwigu van Beethovenovi. Nejprve si vyslechneme Klavírní sonátu č. 9 E dur op. 14 z jeho raného období. Následovat bude Sonáta D dur pro violoncello a klavír op. 102 č. 5 z vrcholného období Beethovenovy tvorby. Na závěr zazní Klavírní trio B dur op. 97, Arcivévodské, věnované arcivévodovi Rudolfovi Rakouskému. Program je tedy posluchačsky přitažlivý, kombinuje různá nástrojová uskupení a nechává diváky nahlédnout do všech skladatelových tvůrčích období.

27. sezóna Bítešského hudebního půlkruhu začíná v úterý 3. 10. 2023 v 19 h v sále KD. Těšíme se na vás.

Marika Vacková